ZEKA KÜPÜ NASIL ÇÖZÜLÜR?


   Zeka küpünü tamamen çözmeye başlamadan önceki ilk önerim, kendi tekniğinizi ve akıl yürütmenizi kullanarak, tek bir yüzün hepsini aynı renk yaparak başlamanızdır. Eğer ki bir yüzün tamamını bitirebiliyorsanız o zaman küpün tamamını çözebilirsiniz demektir.

   Bu yazıda 3x3x3 zeka küpünün, çömez metodu ile nasıl çözülebileceğini anlatacağım. 

3x3x3 Küp

   

   İlk öncelikle bir renk seçiyoruz ve seçtiğimiz rengin hangi merkezde olduğunu buluyoruz. Bu öğreticide sarı rengi üzerinden gideceğiz. Sarı renkli merkezin bulunduğu yüzün bitişiğindeki diğer yüzlerin renklerine bakıyoruz (Örnek: Yeşil ve Kırmızı). Bir yüzünde yeşil, diğer yüzünde ise sarı bulunan kenarı bulup iki merkezin arasına düzgün şekilde yerleştiriyoruz. Aynı işlemi artı (+) şekli oluşuncaya kadar devam ettiriyoruz. (Köşelerde sarı renklerin olması, oluşturduğunuz + şeklinin bozmaz. Önemli olan görseldeki gibi artı yapmanız.)


   Daha sonrasında, sarı merkezli yüzün tamamını sarı renkli yapmaya çalışacağız. Bu işlemi yaparken de, bir önceki adımda yerleştirdiğimiz kenarlarla renklerinin uyuşmasına dikkat edeceğiz.



   Ancak köşelerimizi yerleştirirken de kenarları bozmamaya özen göstermeliyiz. Kenarları bozmamak için de, çok basit bir teknik uygulayacağız. 


   Örneğimizde de olduğu gibi şu anda, "Yeşil, Kırmızı ve Sarı" köşeyi yerine koymaya çalışıyoruz. Basit tekniğe gelecek olursak, yerine koymak istediğimiz köşeyi, olması gereken yerin altına alıyoruz (Olması gereken yere bundan sonra "O bölümü" diyeceğim ). şu hamleleri düzgünce yerine oturuncaya kadar tekrar ediyoruz.

1-) "O bölümü"nü bize bakacak şekilde sağ elimizle kavrıyoruz.

2-) Sağ kısmı aşağı çeviriyoruz.

3-) Alt kısmı sola çeviriyoruz.

4-) Sağ kısmı yukarı çeviriyoruz

5-) Alt kısmı sağa çeviriyoruz. 

6-) Köşe istediğimiz yere düzgünce gelinceye kadar bunu tekrarlıyoruz.

Tüm köşelere aynı tekniği uygulayınca bu şekle ulaşmış oluyoruz.

   Sarı olarak tamamladığımız yüz aşağı bakacak şekilde küpü çeviriyoruz. Şimdi sırada 2. katman dediğimiz, diğer merkezlerin aralarını birleştirmekte (Birazdan kullanacağımız kenarlarda beyaz olmamasına özen gösteriniz). Yeşil rengini örnek alacak olursak, 3 kare yüksekliğinde bir şekil oluşturarak;

Eğer: Yeşil kenarın üstündeki rengin merkezi, yeşil kenarın sağındaysa => Görseldeki hamleleri yapıyoruz.


Eğer: Yeşil kenarın üstündeki rengin merkezi, yeşil kenarın solundaysa => Görseldeki ok yönlerinin tam tersi şekilde hamleleri yapıyoruz.

Hamleleri doğru yaparsak buna benzer bir görüntü elde edeceğiz.

  Şimdi ise, en başta sarı renklerde uyguladığımız artı şekli yapma işlemini tekrar uygulayacağız. Ancak bu sefer beyaz rengini kullanacağız.




   Not : Eğer Durum 1 veya Durum 2 gibi bir görselle karşılaşmadıysanız, beyaz üstte olacak şekilde kendinize bir yüz seçip Durum 1'deki hamleleri 1 kez yapın.

   Şimdi ise, tekrar en başta yaptığımız merkezleri birleştirme kısmına geldik;

Eğer: 2 tane merkez birleşimi olmuş haldeyse, görseldeki hamleleri uygulayınız. 

Eğer: En fazla 1 tane merkez birleşimi olduğunu görüyorsanız, üst kısmı lütfen en az 2 tane merkez birleşimi oluncaya kadar sağa veya sola çeviriniz.

Eğer: Merkez birleşimleri yan yana değil de karşılıklıysa, olmuş merkez birleşimlerinden birini kendinize bakacak şekilde tutup görseldeki hamleleri uygulayınız.


   Şimdi en karışık kısma geldik. Küpü bitirme aşaması. Bu aşamada yapmanız gereken şey, Elinizdeki küpü incelemek olacak. İncelemeniz gereken şeyse, merkezlerin kesişmiş olduğu köşelerde renk uyumu olacak.

   

   Yeşil, Kırmızı ve Beyaz renklerinin kesişim noktasını alacak olursak, bu noktadaki küpün aynı anda, kırmızı, yeşil ve beyaz renklerini bulundurması gerekiyor. Doğru yerde olmaları önemli olmayacak şekilde sadece bulundurması bizim için yeterlidir.


   Eğer kendi yerinde olan bir köşe bulabildiyseniz aşağıdaki hamleleri, diğer köşelerde yerine gelinceye kadar yapmalısınız (Yeşil ve Turuncu renklerinin karışık olduğu kısım, yerinde olan köşeyi temsil etmektedir.). Bu hamle yerinde olan köşe hariç, diğer köşelerin yerini saat yönünün tersinde bir tur değiştirecektir.

   Eğer hiç bir köşe kendi yerinde değilse, beyaz renk üstte olacak şekilde rastgele bir yüzden aynı hamleleri, en az bir köşe kendi yerine gelinceye kadar yapabilirsiniz.  


   Tüm köşeler kendi yerine gelince sıraya küpü bitirmek geliyor. Kendi yerinde olan ancak bitmemiş olan köşelerden birini seçiyorsunuz ve size bakacak şekilde sağ elinizle kavrıyorsunuz;

Çok Önemli NOT!!! : Hamlelere başlamadan önce, küpün size bakan yüzünün asla başka yere bakmaması gerekiyor.

1-) Sağ taraf aşağı

2-) Alt taraf sola

3-) Sağ taraf yukarı

4-) Alt taraf sağa

5-) İlk 4 maddeyi köşe düzgünce oturuncaya kadar yapıyorsunuz.

6-) Köşe düzgünce yerine oturduktan sonra, olmamış köşelerden birini sadece üst tarafı çevirerek sağ tarafınıza gelecek şekilde konumlandırıyorsunuz.

7-) İlk 6 maddeyi tüm olmamış köşelere yapıyorsunuz.

Küpünüz bitti!


Kaynakça: The Cube Guru